Overzicht archief documenten 2012

Een fijn 2013 toegewenst 29-12-2012

Een "warm" kerstpakket 29-12-2012

Dit jaar zou het anders gaan met de kerstpakketten. Er waren 2 avonden om ze op te halen tussen 5 en 7 uur. Leek mij wat omslachtig. Voor de tweede keer naar Wijhe rijden vanuit Zwolle die dag, kinderen kerstfeest op school, Nee Roel, geef het me nu maar mee, nu ik toch op kantoor ben… Echter daar was geen sprake van. Het ging niet alleen om de inhoud en ophalen maar ook om het contact en het ontvangen… tja ja Ok mopper de mopper, je hebt natuurlijk gelijk maar het komt beetje slecht uit. Toch gegaan, en werd buiten bij kantoor ontvangen met een vuur en een spandoek met de tekst: Alles kan ons afgenomen worden Op alles kan bezuinigd Voor een ding zijn we zelf verantwoordelijk En dat neemt niemand ons ooit af Dat is de aandacht en de tolerantie voor elkaar. Toen was het meteen al goed. We (mijn grote zoon was ook mee) werden ontvangen met glühwein, chocomel en kerstbrood. De kantoorruimte beneden was helemaal sfeervol gemaakt met muziek en kaarsjes en een persoonlijk ontvangst en overhandiging van kerst cadeau! Een grote bedank voor het werk wat ik heb gedaan en een mooie persoonlijke kaart. Heel hartelijk, heel warm. Thuis werd cadeau ook met veel enthousiasme ontvangen, alle snoepen zijn geteld: 146 witte hartjes, 112 rode en 136 mondjes. We genieten nog steeds van al het lekkers. Dank je wel! Fijn dat ik bij Ygdrasil werk! Hartelijke groet, Angelique Werther
 • mns=4

Inpakken pakketten Minima voor Minima 18-12-2012

Nadat alle spullen die zijn opgehaald bij de winkels naar het kantoor waren gebracht kon het inpakken de volgende dag beginnen. Eerst werden alle spullen gesorteerd en daarna konden we de “route” langs de artikelen lopen. Met  een stoel op wieltjes met daarop de kerstdoos reden we langs alle artikelen. Zo werden de basis pakketten gemaakt. Daarna werden de dozen voor de grotere gezinnen aangevuld en kreeg elke doos er nog een tas met lekkere dingen bij. We hebben ruim 55 dozen en tassen kunnen vullen en zullen ze in deze dagen bezorgen.
 • mns=4

Actie Minima voor Minima weer zeer geslaagd! 17-12-2012

Ondanks het gure weer werd er weer gul gegeven voor de actie Minima voor Minima. De Wijhenaren kunnen de kramen goed vinden. Ze vinden de actie zeker belangrijk gezien de opbrengst van al die spullen. Stichting Ygdrasil bemant de kramen en zorgt nog deze week dat er mooie pakketten van gemaakt worden. De mensen die dit pakket zullen ontvangen hopen we te kunnen verrassen. Naast de inzet van Stichting Ygdrasil zijn er meerdere Wijhese ondernemers die hun steentje hebben bijdragen. We willen jullie hiervoor dan natuurlijk ook hartelijk danken. Verrassend is ook dat er steeds meer mensen bellen en vragen of ze nog wat extra’s kunnen brengen, dit doen ze zowel naar het kantoor van Ygdrasil of naar onze winkel "Bij de Boom". Fantastisch toch die steun! Allemaal ontzettend bedankt voor de medewerking.
 • mns=4
 

Kom naar de kerstmarkt zaterdag 15 December van 18.00 uur tot 21.00 uur. 12-12-2012

Winkel Bij de Boom bestaat al weer een jaar. Vorig jaar heeft Sinterklaas de winkel geopend. In de winkel vindt je allerlei leuke cadeautjes. Zoek je een cadeautje  voor je baby, tante of  je buurman, loop dan eens binnen. De winkel is voorzien van vele nieuwe artikelen, dus zeker de moeite waard om even te komen kijken. U kunt ook zelf een cadeau pakket samenstellen, dit kan voor allerlei gelegenheden. Wist u dat u bij ons “poppen” kunt  huren? Vraag in de winkel naar de mogelijkheden. In deze Decembermaand kan de Kerstman hier zeker goed zijn inkopen doen. De openingstijden van de winkel zijn maandag van 13.00 tot 16.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Tijdens de Kersttijd zijn wij op de volgende momenten extra geopend. Vrijdag 14 december zijn we geopend van 9.00 tot 21.00 uur Zaterdag 15 december zijn wij geopend vanaf 13.00 uur en doen we mee met de Kerstmarkt.

Kerstmarkt zaterdag 15 December. 12-12-2012

Tijdens de kerstmarkt zaterdag 15 December van 18.00 uur tot 21.00 uur  zal onze winkel "bij de Boom" ook geopend zijn. Ook zullen wij de kerststal weer bemannen.

Teamdag Pietenhuis 12-12-2012

Het was een interessante, actieve en leerzame dag. Het Pietenhuis heeft al heel lang een boksbal, maar niemand wist precies hoe je deze goed kunt gebruiken. Daarom begon de dag met een boksworkshop die samengevoegd werd met coachen, kwaliteiten versterken en teambuilding.  Nadat  we ons hadden opgefrist konden we beginnen aan een kookworkshop.  Nadat we  lekkere tapas gemaakt  hadden, mochten we deze gezellig samen opeten. Het was dus een geslaagde dag.
 • =file

Brand? 05-12-2012

05-12-2012

01:04

Woningbrand op   Langstraat in Wijhe, brandweer met spoed ter plaatse PRIO 1 Woningbrand : : Langstraat : 27   8131BA Wijhe

Dit stond vanmorgen op Twitter.  De overbuurman van het Pietenhuis, die bij de brandweer is, had zijn nieuwe hout kachel om 1.00 ’s nachts uit geprobeerd waardoor het leek  alsof het Pietenhuis in brand stond.  Natuurlijk heeft Marlie de brandweer gebeld en toen deze in grote getalen ter plaatste kwamen bleek het de houtkachel van hun eigen collega te zijn. Van je collega's moet je het maar hebben. Op onze collega zijn we ape trots.
Hier was de brand gelukkig niet
 

workshop wasschilderen 28-11-2012

 • mns=4
Het was een gezellige avond. Samen hebben we prachtige kaarten gemaakt die we zeker gaan maken met de bewoners voor de verkoop in de winkel.

Sint Maarten 27-11-2012

 
Sint Maarten geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaar
Nadat iedereen aan was gekomen bij de Ganzenbrink moesten we ons verzamelen op de parkeerplaats in het bos. We kregen warme chocolademelk en een koekje, en daarna  mochten we de lichtjes volgen die in het bos hingen. We liepen in groepjes met  onze eigen locatie. Ondertussen kregen we opdrachten die je met je groepje moest uitvoeren. Eerst kwamen we een heks tegen, en moesten we met z’n allen een liedje zingen. Als de opdracht voltooid was kregen we chocolademuntjes. Verderop in het bos kwamen we nog twee mensen tegen. Een man en een vrouw met  een paard. Die gingen ons een verhaal vertellen over Sint Maarten. Sint Maarten zelf was met de bedelaar bij de ruïne die we goed in het donkere bos  konden vinden omdat er allemaal fakkels en kaarsjes branden. Het was een prachtig gezicht. Sint Maarten gaf de helft van zijn mantel aan de bedelaar die hier erg blij mee was. Als laatst kwamen we  2 heksen tegen en moesten we de heksendans doen. Nadat we alles gezien hadden  liepen we weer terug naar de Ganzenbrink en hebben we gezamenlijk gegeten. Elk locatie had een  heerlijke stampot  gemaakt  die we gezellig, zowel binnen als buiten bij het vuur konden opeten. Geschreven door : Tessa van Dartel Stagiaire op de Boerderij.
De voorbereidingen worden getroffen
De heksen zijn er klaar voor
Sint Maarten geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaar
Met spanning volgt iedereen Sint Maarten
 
In de rij voor de overheerlijke stamppot
 
en dan gezellig binnen eten of.........
gezellig buiten met je hele gezin
 
Samen genieten van de warmte van het vuur
Bedankt allemaal voor het helpen en het "er zijn" bij weer een bijzondere viering van Sint Maarten.  

Neem eens een kijkje in onze winkel 07-11-2012

 • mns=4

Tafeltennis tournooi Pietenhuis & Leef je leven 07-11-2012

21 oktober was het zover, een fantastisch tafeltennis toernooi bij Leef je Leven samen met de bewoners van het Pietenhuis. Om kwart over 7 begon het spektakel, met Merijn als fotograaf, werd de eerste wedstrijd gespeeld en werd de score bijgehouden door een andere deelnemer. Buiten het tafeltennissen om was het ook gezellig. Iedereen kletste met elkaar over van alles en nog wat, maar als het tennissen weer begon was iedereen weer fanatiek. Alle 8 spelers deden hun uiterste best om te winnen en onder het genot van een hapje en een drankje waren er spannende wedstrijden. Onder aanmoediging van het publiek werd Peter de winnaar, Peter gefeliciteerd!
 • mns=2

Jos 12,5 jaar bij Ygdrasil 31-10-2012

Vandaag  is Jos officieel 12,5 jaar werkzaam bij Stichting Ygdrasil. Gistermorgen had het team van de Ganzenbrink, tijdens de teamvergadering Jos al in het zonnetje gezet. Er was een lekker gebakje bij de koffie en natuurlijk een mooie bos bloemen. Vanmorgen was Jos niets vermoedend aan het werk met de bewoners toen een delegatie van drie “oudere” dames al zingend de keuken binnen kwam. Jos werd op een stoel gezet en mocht een prachtige levensloop aanhoren. Hij kreeg daarna een mooi speldje opgespeld door de directeur zelf, die daarvoor zelfs door de knieën ging. Jos is nummer vier in de rij, naast Karin, Sannie en Margriet die dit speldje met trots zal dragen.
De levensloop van Jos wordt voor gedragen door Margriet, Sannie en Karin
De directeur gaat zelfs voor Jos door haar knieën.
Met trots gedragen
Jos, je hoort erbij, je hoort erbij!

Belangstellende dag 29 September 12-10-2012

Vandaag was het belangstellenden dag en natuurlijk niet te vergeten St. Michaëlsfeest. We werden al vroeg uit ons bed getrommeld om naar de Ganzenbrink te gaan. Eenmaal aangekomen was het er al erg druk en gezellig. We begonnen met thee/koffie en natuurlijk de zelf gemaakte taarten en cake, dit was erg lekker. Na de intro van Gea en Paul zijn we met de activiteiten begonnen; dit waren of een zaadschilderij maken of overheerlijke pompoensoep maken. Tegen 12.30 uur was de soep klaar. De broodjes heerlijk geroosterd, en de schilderijen vol zaad. Toen werd er geluncht en genoten van al het lekkers. Na de lunch werd er al iets opgeruimd en toen het ordelijk was, begon het bandje leuke muziek te spelen(de Peter Paijensband). Hier gingen flink wat bewoners en aanhang op los. Het was erg leuk om te horen en te zien. Tegen 14.30 uur hadden wij iedereen van de Eshoek verzameld en zijn wij weer huiswaarts gegaan. Tijdens het koffie en thee moment op de groep vertelden de bewoners dat ze het erg naar hun zin hadden gehad. Het was leuk om iedereen weer te zien. Geslaagd! Geschreven door:     stagiaire Mellanie Kovac en bewoner Marlijn Vosmeijer    
 • =file
     

Optreden van Peter Paijens tijdens de belangstellende dag 03-10-2012

Peter achter de drum
  De fanclub van ..........
De fanclub van...............
 
...de band van Peter
 

Ballonvaart Patrick 17-09-2012

Woensdag 12 september mocht Patrick Knol, van de boerderij, mee met een ballonvaart.In Zwolle was er een ballonspektakel. Manege "Het hoefijzer" had een aantal kaarten gekregen en Patrick uitgenodigd om mee te gaan. Er waren 5 ballonnen voor het hoefijzer geregeld. Patrick mocht mee helpen om de ballon eerst recht op de grond te houden. Toen er genoeg warme lucht in de ballon zat lieten ze het touw los. Snel in het mandje en 1 ½ uur door de lucht zoeven. We hebben tot het allerlaatste toe gezwaaid! Wat een belevenis!  
De ballon mag nog niet de lucht in.
 
Ja hoor, daar gaat Patrick

Onze nieuwe aanwinst 02-08-2012

 • =file
Bij de dagbesteding hebben we een nieuwe aankoop gedaan. Vijf prachtige schapen van het ras Poll Dorset. We zijn van plan om met deze schapen te gaan fokken. Daarom hebben we ook tijdelijk een ram te leen van de schapenboer. De vijf  ooien staan tijdelijk op ons land aan de Kappeweg. Half augustus brengen we ze naar het weiland bij  het dierenpension  “Dierenvreugd” waar ze dan de ram zullen ontmoeten. We hopen dan dat in januari de eerste lammetjes geboren zullen worden.

Hooien bij de Ganzerik 30-07-2012

Afgelopen vrijdag hebben we op de ganzerik ‘t hooi weer binnengehaald. Het was erg gezellig en er is super hard gewerkt. Er liggen nu dik 200 balen droog op de zolder. Het was erg fijn dat er nog wat extra mensen kwamen helpen! De vele handen hebben ‘t werk iets lichter gemaakt.
 • =file
 

Vakantie "De Ark" 25-07-2012

Twee bewoners beschrijven hieronder hoe ze de vakantie met De Ark hebben ervaren. Bedankt Raimon en Marc.
Vakantie “De Ark” Maandag zijn we naar het vakantie huis gegaan Dinsdag hebben we lopen golven, dat was leuk. Woensdag zijn we gaan zwemmen in de scheg en daarna hebben we gewokt en dat was leuk. Donderdag zijn we gaan lasergamen en bowlen en uit eten, waanzinnig. Het is alweer voorbij. Jammer hè! Groeten Raimon
Heerlijk gezwommen
Bewonersvakantie met “De Ark” Vorige week zijn we met bijna alle bewoners van de Ark naar Harfsen geweest. Ik had mijn tas al goed ingepakt, alleen wilde Gerdien nog  even kijken of ik niets vergeten was. We kwamen om 15.30uur aan op de vakantie locatie in Harfsen waar de koffie al snel stond  te pruttelen. Iedereen pakte zijn of haar tas uit en keek wat rond.Dit was het einde van de dag. Dinsdag We hadden lekker geslapen, ik sliep samen met Raimon op 1 kamer. Nadat we op waren gestaan hebben we lekker ontbeten . We zijn naar de bank geweest om te pinnen, we gingen naar de markt in Harfsen met Erwin, Martijn, Jos en Jahanara. Hier kregen we een visje met korting omdat Jolande van de Ganzenbrink daar ook werkte. Klein marktje, 5 a 6 kramen. Om 15.50uur zijn we gaan golfen met 6 man, dit was heel leuk. We hebben 7 holes gedaan, alleen waren er 9 geplant. Ik vond het een toffe sport, alleen de bal was erg vaak zoek. Uiteindelijk kwamen we erachter dat Jos deze in zijn broekzak had. We deden wie het balletje het dichtste bij de put kreeg, van daaruit gingen we elke keer slaan. We hadden 2 soorten stokken, 1 voor afslaan en het langere gras en 1 voor bij de put. Ze hebben ook verschil in stokken voor links- of rechtshandigen. Het golfen ging  leuk maar duurde best lang.
Ziet er erg professioneel uit.
Raimon gaat het ook proberen.
’s Avonds aten we shoarma of hamburgers. Om 20.00uur kwamen Gerdien, Johan en Jamie-Lee op visite, Jamie-Lee bleef slapen. Ook zij hebben het terrein bekeken en ontdekte de kippen en herten. Er was 1 donkerbruin hert, die was wel aardig tam. De Witte Wieven We liepen een tocht door een stukje bos, hier liepen 4 jongens die verkleed waren als Witte Wieven. Er was 1 aanvoerder, deze vertelde dat er een vrouw was die sjanste met haar buurman, Gait heette hij. Dit was allemaal leuk gespeeld. Dit was een comedy van De Witte Wieven. Woensdag Vandaag eerst eens lekker uitgeslapen en ’s middags wezen zwemmen bij de Scheg. Er was een stroomversnelling naar buiten, om 16.15 uur gingen we met een aantal naar buiten om nog een rondje door het winkelcentrum te lopen. Rond 18.00uur zijn we naar Wokplaza gegaan, hier waren Renske en Jamie-Lee ook aanwezig. Na heel lekker  te hebben gegeten gingen Renske en Jamie-Lee weer naar huis en wij naar Harfsen. Donderdag Door de slechte weersvoorspelling konden we niet paintballen, daarom zijn we gaan bowlen. Dit was erg gezellig. We hebben 2 potjes gedaan. Toch wel weer eens leuk, hierna hebben we laser-game gedaan. Niet iedereen deed mee, het was leuk zo te zien want de hoofden waren rood en bezweet. Gerdien had pech, ze had haar enkel verstuikt tijdens het eerste potje. Jolanda was er ook maar die deed niet mee dus bleef gezellig bij de rest. Tussen de 2 potjes laser-gamen door hebben we pizza gegeten bij de pizzeria. Vrijdag Zo had de vakantie ook een einde, met een laatste ontbijtje achter de kiezen zijn we huiswaarts gegaan. Terug gezien op de vakantie was het erg geslaagd. Groetjes Marc Schuttert

Sint Jan feest op de Ganzenbrink 18-07-2012

Vandaag is het de dag dat we met z’n allen van Ygdrasil bij elkaar kwamen om het sint Jansfeest te vieren. Nadat alle groepen aangekomen waren heeft Patricia een voorwoord proberen te vertellen, omdat iedereen zo enthousiast was kwam ze er maar met moeite doorheen. Er waren allemaal tafeltjes en stoelen onder de kapschuur gezet zodat we droog beleven. Drie grote barbecues waren al aangezet, zodat er al veel vlees warm gemaakt kon worden. Daardoor kon iedereen zijn buik vol en rond eten. Binnen in de Ganzerik kon iedereen kiezen uit verschillende soorten frisdrank. Buiten hadden ze lange tafels aan elkaar staan met daarop verschillende soorten salades die zijn klaargemaakt door verschillende groepen. Daar zijn ze ook allemaal goed mee bezig  geweest want het smaakte goed!  Verder kon je jezelf voorzien van sausjes en stokbrood.| Iedereen heeft er volop van genoten, want er stonden rijen vol! Nadat iedereen zijn buik rond en vol had, waren er her en der activiteiten georganiseerd. Iedereen kon zelf kiezen wat je wou doen. Djembé bleek een interessant muziekinstrument, daar kun je je energie flink op uitslaan, waar ook bijna iedereen gebruik van heeft gemaakt. Het is twee keer gedaan zodat iedereen een keer kon spelen. Mijn ervaring was dat je een bepaald gevoel hebt die je daarop uit kunt slaan en je je daardoor opgelucht voelt. Volgens mij had iedereen wel veel stress, als het goed is zijn ze die nu wel kwijt, dus iedereen kan er weer flink tegen aan! Ze maakten er ook een spel bij dat de hele kring rond ging en ook weer terug zodat ieder voor zichzelf een ritme kon maken.
 
Nadat djembe afgelopen was kon iedereen zich in een overall hijsen en een mondkapje voordoen en handschoenen aantrekken om te gaan graffiti spuiten. Je mocht wat van jezelf meenemen om op te gaan spuiten. Fietsen kwamen er gepimpt uit te zien, grote borden werden kunstwerken, waaronder ééntje dat werd een hele mooie roos. Schalen van bamboe werden grote kunstwerken waar iedereen zijn eigen fantasie bij had, het werd een fruitschaal of wordt het toch een klok? Een heel grote tafel werd gedoneerd voor de winkel, daar werd een mooie boom op gespoten, net zoals bij “Bij de Boom” onze cadeau en seizoenswinkel te Wijhe. Iedereen die wat wou doen kon daarvoor kiezen. Er was koffie en thee klaargezet en er waren cupcakes, zelf gemaakt in de winkel “Bij de Boom” . Er was ook een groot vuur waar iedereen bij kon staan en zich kon opwarmen, maar het werd ook gebruikt om te kunnen vuurspingen.  De meesten hebben geprobeerd om deze uitdaging aan te nemen. Nadat iedereen een poging gewaagd had, gingen de meesten weer huiswaarts. Tot de conclusie komend: het was een zeer geslaagd feest waarbij iedereen vrolijk weer naar huis ging! Kenny en Simone bedankt voor het beschrijven van deze mooie dag.
Helma mag het vuur ontsteken
Het is gelukt. Nog even een uurtje wachten voordat we kunnen vuur springen.
Gezellig eten in de kapschuur
We konden een partijtje voetballen ............
Met z'n allen muziek maken is ook erg leuk.
en iedereen kan het.
Zelfs de aller kleinste
Er werd graffiti gespoten en er onstonden prachtige "schilderijen"
maar ieder op zijn eigen manier.Het resultaat mag er zijn.
De prachtige tafel voor "Bij de Boom"
Na het lekkere eten en de leuke activiteiten tijd voor een kopje koffie.
En dan natuurlijk het vuurspringen.
De schrijvers van het bovenstaande verslag trots met hun creatie.
   

Agressie training op locatie 03-07-2012

Vandaag kreeg ons team van de Ganzenbrink  agressie training. We begonnen met een kort voorstelrondje zodat Roderique en Jacob wisten wie de Medewerkers zijn en waar we graag meer over wilden leren. Roderique en Jacob begonnen vrijwel direct al iets over “ademhaling” te vertellen. Het is belangrijk dat je goed in en uit ademt om goed te kunnen vragen. Natuurlijk ging het hele team dit oefenen. De voorbeelden die wij als team in brachten waren genoeg om een hele ochtend mee te vullen. Iedereen is bij zichzelf nagegaan wat nu lastig of moeilijk is. Wat Roderique en Jacob ons voor al mee gaven is dat elk individueel team lid, kwaliteiten bezit waar je weer als team van kunt leren. Natuurlijk werden er een paar rollenspellen gespeeld en werden de dagelijkse situaties goed geschetst. Hoe gaat het hier  op de Ganzenbrink. Wij kregen tips en tops over hoe we sommige situaties beter kunnen aanpakken. Ik spreek namens het hele team als ik zeg dat het een hele leerzame ochtend is geweest.

Feestelijke opening van het centrum van Wijhe 22-06-2012

Kom ook een kijkje nemen "Bij de Boom" op deze feestelijke dag. Op 13 Oktober zal de winkel open zijn in verband met de feestelijke opening van het centrum van Wijhe. We zullen op de kraam nieuwe seizoens artikelen verkopen waaronder nieuwe producten die  "warmte" en gezelligheid zullen brengen tijdens de herfst- en winterdagen. Ook zullen er lekkere en mooie cupcakes te koop zijn. Wilt u iets "net even anders". Een leuk pakket voor een verjaardag of geboorte of wilt u iets speciaals dat wij misschien voor u kunnen maken? Vraag het ons.  
 
streepje voor
 
Tuin prikkers lieveheersbeestje in rood en groen
 
en nog veel meer tuinprikkers
 
Baby popje
 
Poppen met vulling van schapenwol
 
Dikkertje Dap

G-team weer gewonnen van de begeleiders 22-06-2012

Voor het publiek was het weer een spannende wedstrijd om naar te kijken. Even leek het erop dat de begeleiders zouden gaan winnen van het G-team. In de rust stonden de begeleiders voor maar dit was maar van korte duur. Het G-team kwam sterk terug in de tweede helft en won uiteindelijk met 6-5. Na de wedstrijd stonden er overheerlijke broodjes klaar en konden we de spannende wedstrijd afsluiten met een gezellig samen zijn.
En........................actie
 
Wanhoop van Ruben in de eerste helft
 
En dan..........het winnende doelpunt

Wandelvierdaagse in Wijhe 11-06-2012

Met een enorme groep van ongeveer 50 mensen, waaronder familieleden, vrijwilligers, stagiaires , medewerkers, kinderen en bewoners hebben we weer meegelopen in Wijhe.  Bijzonder was de intocht. Wijhe heeft een nieuw gemeentehuis en we mochten bij uitzondering over de brug naar binnen.  Daar lagen de felbegeerde medailles en kregen we een handdruk van de burgemeester.  De route ging verder door het gemeentehuis via de brede trap naar beneden. Daar werden we opgewacht door Meneer en Mevrouw van Twillert, ze deelden aan alle Ygdrasillers een bloem uit! Hierbij willen we familie van Twillert bedanken en ook alle enthousiaste mensen die ons hebben toegejuicht vanaf de kant.
De mannen gaan voor de 15 km. op weg naar de bus.
 
Aankomst bij het gemeentehuis
 
We nemen de bloemen in ontvangst.

Kom naar de intocht van de wandelvierdaagse 05-06-2012

Ook dit jaar doen we weer met een hele groep mee aan de wandelvierdaagse in Wijhe. Van dinsdag 5 juni tot en met vrijdag 8 juni lopen we iedere avond met zo’n 50 Ygdrasillers mee. Een klein deel loopt 10 kilometer, het overgrote deel loopt de 5 kilometer. Iedere avond zullen we zorgen voor lekkere versnaperingen, zodat het wandelen een makkie wordt en vooral erg leuk is om te doen. Het weerbericht voor deze week ziet er niet echt veelbelovend uit, maar dat mag de pret niet drukken. Op vrijdagavond is de intocht. In het nieuwe gemeentehuis krijgt iedereen een medaille, daarna is er een doorlopend defilé.  Natuurlijk vinden alle lopers het erg leuk als er familie & vrienden langs de kant van de weg staan. U kunt dan het beste tussen de Formido en de Boni gaan staan of in de Langstraat zelf tussen de Boni en de grote kerk. Het eindpunt zal in de Langstraat zijn tussen het Pietenhuis en de winkel “Bij de Boom”. Het is een beetje lastig om in te schatten hoe laat we langs komen lopen, maar als u om 19.30 uur in Wijhe bent, dan kunt u ons niet missen. Tot ziens!

Opening van de Ark 05-06-2012

Opening van de Ark Op zondag 29 april was er voor de ouders, verzorgers, vrienden, familie en belangstellende van onze bewoners, de opening van de Ark. Tijdens het ontvangst was er alle ruimte om te ontmoeten, kennis te maken en bij te kletsen of van een rondleiding gebruik te maken. Wij waren zeer verheugd over de grote hoeveelheid belangstellenden die dit bijzondere moment met ons wilden delen. Na de koffie was het tijd voor de officiële opening en het doorknippen van het lint. Dit werd uiteraard gedaan door de bewoners van de Ark. Vervolgens hebben we allemaal stilgestaan bij het ontstaan van Stichting Ygdrasil en de Es geplant, zoals we dat op alle locaties doen. Een es weet ik staan Ygdrasil heet hij hoog en met helder heilvocht begoten vandaar komt de dauw in de dalen vallen; aan de bron van Urd staat hij eeuwig groen. Na dit prachtige symbool, hebben we de rest van de tuin beplant. De dagbesteding had zorg gedragen voor de aanschaf van planten. Daarvoor nog onze dank! Doordat we zo ontzettend veel hulp hadden, was de tuin erg snel klaar. Nu kunnen we deze zomer gaan genieten van de bloeiende planten, waar iedereen zijn/haar steentje aan heeft bijgedragen. Iedereen heeft erg zijn best gedaan, en dat zien we terug in het resultaat! Tot slot hebben we genoten van een lunch, waar iedereen wederom de gelegenheid had om te ontmoeten en kennis te maken. We willen iedereen via deze weg bedanken voor de zeer geslaagde dag en graag tot een volgende keer!
We planten de Es
En nu helpt iedereen de rest van de tuin opleuken
Nog even alles netjes aanvegen
 
En na het harde werken als afsluiting gezellig samen eten
 

Belangstellendendag Pietenhuis 05-06-2012

Op 22 April hebben wij belangstellenden dag gehad. Het team was om 9.00 uur al druk bezig met de voorbereidingen van de lunch. Om 10.00 uur kwamen de eerste familieleden binnen druppelen terwijl de laatste bewoner nog rustig zat te ontbijten . Toen iedereen er was hebben we samen koffie gedronken met en heerlijk eigen gemaakte cupcake. Na het welkoms woord van onze teamleider zijn we naar de sportschool gewandeld en hebben daar een streetdance les gekregen. Iedereen deed fanatiek mee en er werd veel gelachen. Na een gezellige wandeling terug hebben we het buffet geopend. Er schoven ook nog wat verlate familieleden aan wat weer erg gezellig was. Nadat iedereen zijn buik vol had gegeten en er veel gebabbeld was zijn de meeste mensen weer naar huis gegaan. Al met al was het een geslaagde dag.
Even uitrusten

Kom kijken naar onze nieuwe kransen of vraag naar de mogelijkheden voor een eigen idee. 01-06-2012

seizoen krans

Catootje 11-05-2012

Na een mooi lang leven, eerst op een kinderboerderij en daarna zo lang iedereen het van ons kan herinneren op de Ganzenbrink, is op 9 mei jl. gestorven: Catootje, de witte geit.

De dames van de boerderij naar de Libelle dag 11-05-2012

 • mns=2
7 Mei zijn we met de vrouwen van de boerderij naar de Libelle zomerweek geweest, Annebeth, Joke, Gerhardina en Angelique. Het was er heerlijk weer! De enige droge dag van deze week. wel veel muggen! Er waren heel veel kraampjes met tierelantijntjes, kleren en lekkere hapjes! Gerhardina haalde steeds wat lekkers voor ons alle vier op! Dat kon makkelijk want ze had net een bodycheck gedaan en was weer afgevallen! Annebeth heeft wel een half uur gezocht naar een leuke hoed en die uiteindelijk ook gevonden! Joke heeft weer nieuwe make-up en een mooi shirtje! Om 19.00 uur kwamen we weer op de Boerderij. De overgebleven mannen hadden lekker eten voor ons bewaard. Volgend jaar gaan we weer! Hartelijke groet, Angelique Werther

Trotse ouders bij de Ganzerik 09-05-2012

Twee trotse ouders van 8 jongen wandelen rond bij de ganzerik

Leef je leven 01-05-2012

Leef je leven Lees meer

De Ark - Broekland 01-05-2012

De Ark - Broekland Lees meer

Locatie de Eshoek 01-05-2012

Locatie de Eshoek. Lees meer

Het Pietenhuis - Wijhe 01-05-2012

Het  Pietenhuis  Lees meer

De Ganzenbrink - Olst 01-05-2012

De Ganzenbrink Lees meer

Boerderij - Wijhe 01-05-2012

De Boerderij Lees meer

01-05-2012

Vrijwilligersvacature Zin in afwisselend werk? Met mensen die een eigen verhaal hebben? Om hun en uw talenten optimaal te benutten? Buiten? Binnen? Technisch? Creatief? Bij Ygdrasil zijn alle vrijwilligers van harte welkom. Samen met u kijken we waar uw interesses liggen en zoeken wij een geschikte plek binnen onze organisatie. Dat kan op een boerderij, maar ook in een winkel of een gezellig woonlocatie. Dat kan voor een dagdeel, of bijvoorbeeld alleen voor een voorlees – of muziekuurtje. Wij zijn zuinig op vrijwilligers en zorgen voor goede werkomstandigheden. Daarnaast kennen wij een onkosten vergoeding voor gemaakte kosten. Vrijwilligers vallen onder de door de gemeente Olst-Wijhe afgesloten Ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Neem contact op met Amelia Liefers via personeel@ygdrasil.nl of via telefoonnummer 0570-522788            

 

     

Vrijetijd 01-05-2012

vrijetijd Zomaar op je vrije dag een ballonvaart of helikoptervlucht mee te mogen maken is toch wel een bijzondere ervaring. Het is heel verschillend hoe de mensen bij Ygdrasil hun vrije tijd besteden. De meesten hebben een club of een sport waar ze heengaan, zoals de eetclub waar samen gekookt, gegeten en afgewassen wordt. Na het eten is er nog tijd voor een gezellig praatje. Je eigen muziek maken samen of alleen. 20130509_192413                                                       20130509_192724               Enkele computerfreaks hebben elkaar gevonden en repareren computers, spelen spelletjes en praten over computers, terwijl anderen weer grote legpuzzels maken. Of boodschappen doen, of een hobby hebben waar je ruimte voor nodig hebt. IMG_0289 De laatste maanden van het jaar houden veel mensen van de groep uit Wijhe zich bezig met de actie Minima Voor Minima, een zeer intensieve en tijdrovende bezigheid maar absoluut geweldig om te doen. Naast alle clubs en vaste bezigheden wordt er veel gewandeld (met de honden), gaan we met regelmaat ergens heen (een paardenmarkt, braderie o.i.d. ) en een andere keer gaan we met een stel klimmen. Je leest een mooi boek,  maakt mooie foto's, of kijkt t.v. Op alle plekken zijn er mensen met huisdieren. Cavia's, ratten, geiten en varkens zijn favoriet. Ze zorgen voor veel werk maar ook voor veel plezier . . . Helma doet de groeten aan haar moeder en haar zus! Een dagje Zwolle, even lekker naar de markt en daar hoort natuurlijk ook een zak patat bij! Een dagje naar het strand lekker uitwaaien. Er is tegenwoordig een grote keuze aan sport- en hobbyclubs voor speciale doelgroepen. Naast het G- team in Deventer, is er ook een G-team in Wijhe, inmiddels zijn daar veel bewoners lid van geworden. Het G- team van Wijhe is een fanatieke club, er wordt gespeeld in competitieverband, dus ook uit- en thuiswedstrijden worden gespeeld. De eerste foto hieronder is genomen van een wedstrijd waar het G-team tegen de medewerkers van Ygdrasil hebben gespeeld. Aangezien 'onze jongens' wat sterker speelden en ze de medewerkers niet wilden demotiveren kregen deze een paar puntjes mee. Dus een ontzettende sportieve manier van vrije tijdsbesteding! De tweede foto is van een echte competitie wedstrijd die elke week gespeeld wordt. Iets minder zweterig maar ook erg enthousiast wordt er in de wetering gevist. Vooral de mooie avonden zijn erg in trek, en als er één visser over de dam is, volgen er steeds meer, dus soms zitten ze met velen rustig langs de waterkant. Kortom: vrijetijdsbesteding is, net zoals het krijgen van zorg, een erg individuele bezigheid. Gewoon een eindje rijden of gezellig samen TV kijken of knutselen aan de scooters. En dit kan natuurlijk ook als vrijetijdsbesteding: Dit is Ruben die hier met zijn grootste hobby bezig is. Eindelijk was het maïs van de weilanden en kon hij een dagje vrij vragen om op zijn brommer te crossen. Peter Paijens achter het drumstel:
 
Raimon Blok, genietend van het buiten zijn
 

Winkel 01-05-2012

“Bij de boom” geopend door Sinterklaas

Eindelijk was het dan zover. Na maanden hard werken door bewoners en medewerkers van Stichting Ygdrasil heeft Sinterklaas de cadeau- en seizoenswinkel “Bij de boom” in de Langstraat in Wijhe officieel geopend. Speciaal voor de Sint was de rode loper uitgelegd waarlangs de bewoners vol spanning stonden te wachten. Een echte Pietenband speelde gezellige Sinterklaasmuziek die veel mensen uit volle borst meezongen. Nadat de Sint en de Burgemeester welkom waren geheten kon het officiële gedeelte beginnen. Met zijn staf haalde de Sint een doek met een mooie strik van de voorgevel waarna een prachtig houten bord met het embleem en de tekst “bij de boom” zichtbaar werd. “Hier is over nagedacht” meldde de Sint toen hij zag dat het woord “Bij” een tekening van een bij was. Daarna knipte de Sint het lint door en kon de deur van de winkel worden geopend. Door de deur kwam een clown naar buiten gesprongen die aan de overkant van de Langstraat voor de kinderen ballonnen in diervormen ging knopen. Samen met de Sint ging de Burgemeester de winkel binnen en kreeg daar een rondleiding van de mensen die daar werkzaam zijn. Tevens kregen ze een cadeautje overhandigd. Sinterklaas werd blij gemaakt met een zelfgemaakt Sinterklaasje en Pietje. De Burgemeester werd verrast met een zelfgemaakte burgemeester. Dit alles mooi verpakt met een spelletje van “Bij de boom”. Na het officiële gedeelte werden de deuren geopend voor alle mensen die vol verwachting buiten stonden te wachten. Het werd een gezellige drukke boel in de winkel. Er werden veel artikelen verkocht wat voor de makers natuurlijk een prachtig compliment was.     kijk voor meer foto's op: www.airplayradio.nl (uit: De Stentor van 19-10)

Opening Bij de boom.

WIJHE – In het atelier van cadeau- en seizoenswinkel ‘Bij de Boom’, onderdeel van de Stichting Ygdrasil, wordt met verschrikkelijk veel enthousiasme gewerkt aan de vervaardiging van allerlei unieke producten. Op zaterdag 19 november, tijdens de wandeling van sinterklaas door de Langstraat, wordt de winkel officieel geopend door de Goedheiligman. De naam ‘Bij de Boom’ is gekozen omdat Ygdrasil levensboom betekent, en de winkel tegenover de grote kastanjeboom staat. Een aantal producten hebben in de winkel op een of andere manier dan ook te maken met een boom. In het atelier in de voormalige keuken heerst een actieve en gezellige sfeer. Onder begeleiding van de medewerkers van dagbesteding doet iedereen zijn ding. De een naait geconcentreerd met kleine steekjes een schattig poppetje terwijl de ander vellen papier beschildert om later te gebruiken als papiermozaïek. "Ik maak dingen, verf en brei. Creatief bezig zijn vind ik echt leuk werk. De winkel? Hartstikke leuk!!", zegt Ria die bijna danst van plezier van het vooruitzicht dat de winkel binnenkort geopend wordt. Ook Robbert kijkt reikhalzend uit naar de opening. "De mensen staan al voor de ramen, willen naar binnenkomen maar dat mag nog niet. We zijn nog niet helemaal klaar met alles. En George legt uit dat de producten niet alleen in het atelier worden vervaardigd. "Ik maak op de Ganzenbrink verschillende dingen en die transporteer ik hierheen. Ik vind het hier heel gezellig. Langzamerhand komen er steeds meer mensen kijken, en ja, ze schenken aandacht aan wat wij gemaakt hebben." "Tijdens opendagen op de Ganzenrik werden producten verkocht die gemaakt waren door de mensen van de dagbesteding en dat vonden zij zo leuk dat het idee kwam bovendrijven om een eigen winkel te beginnen." zegt Sannie Groen die deze kar trekt samen met Ton Aarts, teamleider dagbesteding en medewerkers van de dagbesteding. "Het idee van een winkel werkt als een bruisende formule. Niet alleen voor de mensen van de dagbesteding maar ook binnen de hele stichting, iedereen denkt mee." Het belangrijkste is dat ‘het werk’ leuk en zinvol gevonden wordt, beklemtoont Sannie. "We maken vaste dingen maar we doen niet aan productie. Ook daar komen hele prachtige dingen uit zoals tekeningen waar we kaarten en kalenders van gaan maken die we in de winkel gaan verkopen." Ton Aarts: "Dat deze dingen die zij gemaakt hebben, verkocht gaan worden geeft een meerwaarde. Onze mensen hebben nu het gevoel dat ze werken, meedoen aan de winkel, deelnemen aan de maatschappij."

Werken 01-05-2012

Het is mogelijk om bij Ygdrasil een aantal dagdelen te komen werken. Mensen uit andere instellingen of uit een thuissituatie zijn van harte welkom om mee te komen helpen binnen een van onze werkgebieden: zorg voor dieren, tuin en onderhoud, klussen en onze seizoenswinkel. Onder de zorg voor dieren valt  zorgen voor de dieren op onze boerderijen en ons dierenpension. De onderhoudsgroep houdt zich bezig met allerlei klussen in en om de huizen en met het opknappen van spullen.Daarnaast zorgen zij voor alle tuinen. Op ons Dierenpension "Dierenvreugd" kun je ook aan de slag. Zie link Dierenpension "Dierenvreugd". We hebben een eigen winkel midden in het centrum van Wijhe met daarachter een creatief atelier. Zie link "winkel". Bij de boom
21
Belangrijk is het leren toewerken naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid, op basis van de vraag 'wat wil je?' En wat ligt er meer voor de hand dan de dagelijkse leefomgeving als oefenplek te nemen? Het snoeien van de pruimenboom, het legen van de containers, het koken voor elkaar, het opruimen van de herfstbladeren, kortom in het dagelijks werk liggen de leermomenten met alle ontmoetingen en weerstanden voor het oprapen. De werkzaamheden worden onder begeleiding verricht. WERKEN BIJ DE GANZERIK: PA080044    PA080047          

WERKEN BIJ HET DIERENPENSION: Maar een beetje afwisseling in het werk kan natuurlijk nooit kwaad. Wat dacht je van een platte wagen repareren, die straks weer achter de tractor kan?
 
Een laagje menie op alle ijzeren onderdelen. Dan ziet het er weer verzorgd uit en het is bovendien goed tegen roesten. Omdat iedereen in de zomer lekker buiten wil zitten, is het nu tijd om de tuinmeubels onder handen te nemen. Ook een leuke klus voor op de woensdagmiddag als we toch op de Boerhaar zijn.

Wonen 01-05-2012

Ygdrasil biedt een beschermde , veilige woonplek voor mensen met een verstandelijk / en of lichamelijke beperking. Er wordt gewerkt, gekookt, gefeest, gewassen, gelachen, gehuild, kortom volop geleefd. Op deze manier wordt werkenderwijs geleerd hoe het dagelijks leven eruit ziet, wat het van je verlangt, wat het je geeft. Er is op alle woonvormen een team van begeleiders met een meewerkend teamleider. Alle bewoners van Ygdrasil hebben een persoonlijk begeleider die de directe zorgbelangen behartigt en contact houdt met eventuele ouders of wettelijk vertegenwoordigers, betrokken instanties en probeert te helpen met het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk. De gehele woonomgeving wordt zo veel mogelijk samen onderhouden en schoongemaakt zowel binnen als buiten, er wordt gezamenlijk gekookt en vaak samen gegeten. De folder “Daar heeft u recht op in een AWBZ-instelling” wordt als leidraad gebruikt. Er is een maandelijkse bijdrage in de waskosten van € 10,- per bewoner (prijspeil 2013, zo nodig vindt er in de toekomst een indexering plaats). Per locatie of stichtingsbreed zijn er feesten, bijeenkomsten en worden er culturele activiteiten bezocht of georganiseerd.

Karakter 01-05-2012

…Al lerend en werkend met anderen leven… Stichting Ygdrasil beheert meerdere woonlocaties. Elke locatie vormt een kleinschalige woon-leefgemeenschap.
 • De boerderij van hieruit is Ygdrasil gestart en nog steeds is het een prachtige woonplek, buiten wonen en toch dichtbij Wijhe. 
 • De Ganzenbrink is er in 2002 bijgekomen, en is tijdens de verbouw rolstoelvriendelijk gemaakt. Dus ook met een fysieke beperking kan er fijn "buiten" gewoond worden.
De dorpslocaties zijn er sinds 2003, op dit moment hebben we de volgende dorpslocaties: 
 • Pietenhuis, midden in het centrum van Wijhe , twee grote woningen die tegenover elkaar liggen die een warme en gezellige woonplek bied.
 • De Eshoek, heeft een groot huis tot zijn beschikking in prachtige hoek van Wijhe. Het biedt veel ruimte en samen met de bewoners van de  Kolkweiden heet deze locatie De Eshoek.
 • Leef je leven, meerdere losse woningen waar 1 à 2 mensen wonen, en twee aan één geschakelde woningen met een gezamenlijke keuken als bijeenkomstplek. Er wordt voor en door de bewoners gekookt en je kunt er mee-eten of je eten ophalen. Er is veel individuele begeleiding aan huis of onderweg naar iets wat je moet doen en waar je begeleiding bij nodig hebt.
In 2006 hebben we het dierenpension "Dierenpension Dierenvreugd" is aangekocht als bedrijf voor de opvang van honden, katten en andere kleine huisdieren, die we samen met onze mensen verzorgen binnen het werk. Het was ook de bedoeling om daar appartementen voor bewoners te bouwen, dit is voltooid in 2011. De woongroep bij het dierenpension heet  'De Ark' .  Dit is een prachtige woonplek geworden in het buitengebied van Broekland. De cadeau- en seizoenswinkel "Bij de Boom" is geopend in November 2011. Deze is gevestigd in de Langstraat. Dit is de winkelstraat van Wijhe. Achter de winkel zit een gezellige atelier waar enthousiast gewerkt wordt aan mooie producten voor de verkoop. Op onze boerderijen is vooral het groeien in zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de mensen van belang. Dit vraagt om een speciale motivatie van de mensen die bij ons komen. Zo is affiniteit met het buitenleven gewenst vooral als je op een van de boerderijen wilt wonen, maar ook de behoefte al lerend en werkend met anderen te leven en te werken. Voor de medewerkers van Ygdrasil is het antroposofisch mensbeeld het vertrekpunt voor de zorg die we geven.

Voor wie 01-05-2012

Ygdrasil werkt voor alle mensen met een begeleidingsvraag. Iedereen die ergens hulp bij nodig heeft. Deze begeleidingsvraag kan bestaan uit een woonwens, maar ook alleen uit begeleiding op de achtergrondof dagbesteding. Op deze manier wordt zorg en begeleiding op maat geboden. Bij Ygdrasil gaat het net even anders. Er is heel veel mogelijk en daarom is onze doelgroep ook heel divers. Daarin onderscheiden wij ons. Een grote diversiteit cliënten heeft bij Ygdrasil het gevoel ergens bij te horen. Wij geven de mogelijkheid iets gezamenlijks te doen, zonder dat dit een verplichting is.    

Workshop kransen maken 27-04-2012

Wat was het een gezellige en creatieve avond “Bij de Boom” tijdens de workshop “kransen maken van sprookjes wol”. Angelique heeft samen met een aantal medewerkers dinsdag en donderdag avond prachtige kransen gemaakt in de winkel. Met een hapje en een drankje waren de avonden compleet en zeker voor herhaling vatbaar.
 • mns=2
 

Flyeren voor de vrijwillige thuiszorg 23-04-2012

Af en toe is het fijn om iets voor een ander te doen. Zo stonden we dinsdagochtend met 17 mensen van Ygdrasil te wachten op twee dames van de vrijwillige thuiszorg ( Helma en Herma). Helma en Herma hadden tassen bij zich waar drinken en een snack in zat en de folders. We hebben ons gesplitst in drie groepen. We hebben een verdeling gemaakt wie welke wijk aan zou doen. En zo gingen we deze dag op pad. Het was koud, maar gelukkig droog. Een groot deel van het centrum van Wijhe heeft een flyer in de bus gekregen en nu maar hopen dat het een vrijwilliger voor de thuiszorg oplevert. De ochtend werd afgesloten in de snackbar. Daar konden we rond de kachel zitten om weer lekker op te warmen en te genieten van een patatje met frikandel of kroket.  

15 April bestond Ygdrasil 14 jaar. Alle locaties werden daarom verrast met deze overheerlijke taart. 17-04-2012

Concert van Willeke Alberti 10-04-2012

Jeroen: Het concert van Willeke Alberti was een mooi concert. Dit concert was in Almelo. Op de terugweg kregen we een cd van Willeke Alberti. Gerhardina: Wij zijn met z’n allen hier, op de Boerderij, opgehaald door een hele grote bus. Eerst naar Deventer toe en daarna naar Almelo gereden. Wij zagen mensen met matrozen pakken aan, die een foto namen van ons. Bij het concert hebben wij mee gezongen, maar bij één liedje,” Ome Jan”, hadden wij een dansje gedaan en iedereen in de zaal deed mee. Daarna was er pauze en hebben we veel foto’s gemaakt. Willeke Alberti is samen met mij op de foto geweest. Het was heel gezellig.
 • mns=2
We mochten allemaal na afloop zelfs met haar op de foto.  

KNVB-beker tournooi 10-04-2012

Zeventien Maart hadden we met het G-team van de voetbal een KNVB-beker toernooi op het voetbalveld in Wijhe. Er zouden 6 teams mee doen, maar helaas liet het team van ’t Harde verstek gaan. Het was uitstekend voetbal weer.Op deze zonnige dag zijn we als tweede geëindigd. Mede dankzij de aangeboden bekers van Ygdrasil konden we als extra’s ook een penalty bokaal houden. Ook hier werden we tweede. Twee bekers gewonnen! Jongens top gevoetbald!!
 • mns=2
   

Meet & Match workshop Muziek 02-04-2012

Een tijdje terug is er een meet and match bijeenkomst geweest waarbij de match is gemaakt met Saskia de Groot, Saskia geeft workshops “muziek maken” en heeft aangeboden muziek te komen maken in ruil voor het gebruik maken van de groepsruimte de Ganzerik. Afgelopen vrijdag was het zover, Saskia kwam met veel instrumenten op de Ganzerik om samen met de bewoners die dit leuk vonden muziek te maken. Cees, Hans, Carl, George, Raoul, Junior,Jeroen en Ruud hebben hier aan meegedaan. Na een demonstratie van klankschalen en het voelen van de trillingen in je hand wat erg bijzonder was, kon het bespelen van de instrumenten beginnen! Het was een geslaagde ochtend, waar iedereen plezier aan heeft beleefd!
 • mns=2
 

Brandweer demonstratie/oefening op De Ark 28-03-2012

Wat een samenwerking die Fons en Raimon
Maandag 26 maart kwam de brandweer van Raalte op initiatief van Fons op De Ark voor een demonstratie en een kleine oefening voor de medewerkers en bewoners. Met een heuse bluswagen en een bus kwamen er maar liefst  15 brandweermannen en één vrouw. Enkele deden mee aan een oefening en liet zich door brandweermannen uit hun appartement redden. Er werd om hulp geroepen en moord en brand geschreeuwd. Wat kunnen jullie goed acteren zeg! Enkele bewoners lieten hun appartement zien zodat de brandweer een goede indruk kregen van het gebouw. Na de rondleiding in en om het gebouw mocht iedereen een kijkje nemen in de brandweerauto en werden de zwaailichten aan gedaan. Indrukwekkend zo op het erf! Maar daar bleef het niet bij. De brandslang werd uitgerold en voor de gene die het wilde mocht er “geblust”worden. Tot slot mocht men een stuk over de Wijheseweg rijden in de blusauto. Een herinnering om niet snel te vergeten. Nadat de brandweerwagen weer ingepakt was, hebben we samen  koffie gedronken. Hier kon iedereen zijn verhaal kwijt en konden er vragen gesteld worden. Zo zijn we allemaal weer een ervaring rijker en een stuk wijzer geworden. Brandweer Raalte, bedankt voor de leuke en leerzame avond!
Uitleg bij de brandweerwagen

De lente is begonnen en dat is te zien op de Ganzenbrink 26-03-2012

De eerste dwerggeitjes van Hans kolleman zijn geboren

Het landelijke NL Doet zorgt in Wijhe voor Meet & Match 21-03-2012

 
Op 16 en 17 maart 2012 organiseerde het Oranje Fonds de landelijke, grootscheepse vrijwilligersactie: NL DOET. Afgelopen jaar stak een recordaantal van 300.000 deelnemers de handen uit de mouwen bij zo'n 6000 verschillende klussen. NL DOET is het betere dagje uit en biedt (potentiële) vrijwilligers de mogelijkheid om als groep een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren, nieuwe vaardigheden op te doen en vooral samen een leuke dag (of dagdeel) te hebben. Naar aanleiding van deze landelijke actie is er op 26 Januari een meet &match bijeenkomst geweest in het Holstohus in Olst. Hier hebben verschillende partijen elkaar kunnen ontmoeten en samen één of meerdere matches gemaakt. Eén van de matches die Ygdrasil heeft gemaakt was er één met de gemeente Olst-Wijhe die met zes mensen in één van onze locaties aan de langstraat ( het Pietenhuis) zouden komen klussen. Dit is gebeurt op vrijdag 16 Maart en wat is er hard gewerkt en wat was het gezellig. Vele medewerkers en bewoners van Ygdrasil waren ’s morgens al begonnen  met het voorbereidende werk.  De tuin moest aangepakt worden, de vloer van de kamer moest geschuurd en gelakt  en de badkamer moest voor een deel vernieuwd worden. Om half één , tijdens de lunch, kwamen de medewerkers van de gemeente gezellig een broodje mee eten in de achter tuin, werd er kennis gemaakt met elkaar  en de taken verdeeld. De gemeente had een gemeente wagen mee genomen om direct het tuinafval af te kunnen voeren en dat, samen met al die hard werkende mensen in de voortuin gaf nog al tumult  in de Langstraat, wat erg leuk was. Om half vier, nadat we nog een drankje samen in de tuin hebben gedronken, hebben we met een presentje  afscheid genomen van onze “vrijwilligers” van de gemeente.  Het was een bijzondere dag met bijzondere ontmoetingen waar we allemaal met veel plezier op terug kijken.
De tuin wordt grondig aangepakt
 
 
 

Wilgen knotten bij de Boerderij 15-03-2012

                  

Jos 50 jaar! 14-03-2012

Op 17 januari mocht het dan zo zijn, en daar hoort natuurlijk ook een pop bij…en wat voor 1!!! Jos sprak er al geregeld over dat hij de 50 jaar zou gaan passeren en nu was het dan ook werkelijk zo ver. Dit moest natuurlijk goed gevierd worden, dus heeft Jos een groot feest georganiseerd in de Longhorn in Wijhe. Op vrijdag 20 januari om precies te zijn. Het was een erg gezellige avond samen met familie, vrienden en medebewoners van zowel De Ark als De Boerderij.    Jos, bedankt en nog veel goeie jaren toegewenst. Teamdag 6 december 2011   Ganzenbrink   Vooraf aan deze dag waren er bij sommige medewerkers spanningen, de meesten houden natuurlijk van duidelijkheid en structuur. Vandaag was de dag om gezellig met het team samen te komen. Natuurlijk stond er een educatief programma op de planning. Sanne van Eindhoven van Bartimeus kwam een interessante workshop verzorgen. “Ervaar het maar” was het motto voor vandaag. Na een interessant stuk theorie te hebben verkregen, mochten Alice, Jos en Maaike het spits afbijten om het “te ervaren”. Alice kreeg een bril en koptelefoon op waardoor ze niets kon zien en horen, blind en doof dus. Ook kreeg Jos een bril op waardoor hij alleen maar vage vlekken zag. Een ballon werd aangezien voor een kaars! Vervolgens mocht de rest van het team ook ervaren. Brillen en koptelefoons werden opgezet. Rogier gaf Jos de opdracht om een schroevendraaier te halen uit de schuur, ‘ondanks dat Jos zeer slechtziend en doof was’, kwam Jos natuurlijk terug met een schroevendraaier! Zo werden er nog meer opdrachten gegeven aan elkaar. Rond twaalf uur was er een heerlijke lunch.Na de lunch kwam de brandweerman op bezoek. Alle teamleden hebben praktisch geoefend om mensen in veiligheid te brengen die van ons afhankelijk zijn. Het is natuurlijk ieder zijn grootste nachtmerrie dat er brand uit zou breken. Het was goed om te oefenen in de praktijk. Na een leerzame ochtend en middag programma stond er ook een ontspannende activiteit op ons te wachten. Dit was wederom een verrassing. De weg zette zich voort naar Wijhe “’t Tegelhuys”. Mozaïeken stond op het programma, wat heerlijk ontspannen was. Het drukke Ganzenbrink team werd zichtbaar rustiger. Er zijn hele mooie dingen gemaakt, van fruitschaal tot fotolijstje, dienblad en een bal. Zie de foto’s voor het mooie eindresultaat. Kortom het was een gezellige dag!

Brandoefening Leef je Leven 13-03-2012

Bijna alle bewoners van Leef je Leven waren aanwezig op donderdag 27 oktober. Om 19.00 uur komt de brandweer en wordt besproken wat de bedoeling van de oefening is en waar extra aandacht aan besteedt mag/moet worden. Rond 20.00 uur begint de oefening. De bewoners hebben zich verspreid door het huis aan de Hoevenhoek, wanneer er plotseling een brandweerwagen verschijnt. Zij die kunnen, vertrekken acuut naar buiten naar de afgesproken verzamelplaats voor de deur. Terwijl één van beide begeleiders de bewoners opvangt, probeert de ander een brandweerman zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de situatie… Zowel op de 1ste verdieping als op zolder bevinden zich bewoners en vrijwel direct wordt er een poging gedaan om de mannen op de 1ste verdieping via het raam te bevrijden. Aangezien één van de bewoners op krukken loopt is dit nog een beste klus. Als dan ook nog één van de begeleiders in paniek naar binnen wil, krijgen de mannen van de brandweer het pas echt zwaar! Na ca. een uurtje staan alle bewoners veilig op de parkeerplaats en gaan we samen koffie drinken. Er wordt gesproken over de snelheid van het handelen van de brandweermannen. Het valt de bewoners op dat het allemaal zo lang duurde. De brandweermannen leggen uit hoe ze te werk gaan: -       Inventariseren -       Plan van aanpak maken -       Uitvoeren. Veiligheid in dit verhaal is een “hot” item waardoor het allemaal lang lijkt te duren. Hierna krijgen de bewoners(en de begeleiding) de gelegenheid om nog even een stukje te rijden met de brandweerwagen. Na een vragenrondje en een fixe preek over roken binnen de huizen, komt er een einde aan de zeer geslaagde oefening.

Kies een archief jaar...